Leestijd: 1 min

Toevoegingen

Exotische namen zijn goed om bij weg te dromen. Op de ingrediëntenlijst van een snack horen echter geen onbegrijpelijke namen te staan. Daarom geven we je kort een idee waarom je voedingsmiddelen met veel toevoegingen beter links laat liggen.

Voedingsadditieven of toevoegingen zijn stoffen die doelbewust aan levensmiddelen worden toegevoegd. Hiervoor zijn verschillende redenen, zoals het vereenvoudigen van het productieproces. Ze worden ook vaak toegevoegd om de smaak of het uitzicht te verbeteren of om voedingsmiddelen langer te kunnen bewaren. Zijn alle additieven slecht voor ons? Neen, maar enige waakzaamheid is toch aan de orde.

De belangrijkste voedingstoevoegingen en waarvoor ze dienen op een rijtje:

  • Kleurstoffen: kunstmatige of natuurlijke (i.e afkomstig van natuurlijke producten) kleurstoffen
  • Bewaarmiddelen: stoffen om de ontwikkeling van bacteriën af te remmen, zoals bijvoorbeeld sorbinezuur.
  • Emulgatoren, verdikkingsmiddelen en geleermiddelen: stoffen die het product steviger maken of de textuur verbeteren. Een bekend voorbeeld is lecithine.
  • Smaakversterkers en kunstmatige aroma’s: stoffen om de smaak te versterken of te wijzigen. Bekende voorbeelden zijn de glutamaten.
  • Zoetstoffen: kunstmatige zoetstoffen die gebruikt worden om suiker te vervangen in light producten, zoals bijvoorbeeld aspartaam of sacharine.

Wanneer een voedingsproduct additieven bevat, moet dit duidelijk op het etiket worden vermeld. Je herkent ze doorgaans aan een code die begint met een E gevolgd door een aantal cijfers. Soms worden ze bij naam op het etiket vermeld en niet met de code. 

Maar let op! Niet alle E-nummers of additieven zijn persé slecht voor ons, zo kan je vitamine C terugvinden onder E300 bijvoorbeeld.

Hoewel toevoegingen gereglementeerd worden en voedingsfabrikanten deze aan hun producten mogen toevoegen, wil nog niet zeggen dat alle additieven gezond voor je zijn, integendeel. Bovendien hebben ze vaak geen voedingswaarde en brengen ze je lichaam niets nuttigs. Soms worden ze zelfs toegevoegd om het gebruik van duurdere (en meestal ook echte, pure) voedingsgrondstoffen te vermijden.


In een gezond voedingspatroon is het sowieso belangrijk om te kiezen voor voeding die zo puur en onbewerkt mogelijk is. Een eenvoudige regel is eigenlijk hoe meer bewerkt een voedingsmiddel of snack is, hoe meer additieven deze zal bevatten. E-nummers vallen gelukkig best op in een ingrediëntenlijst. Twijfel je of het om een E-nummer gaat die ok is? Vraag het even aan google, zo weet je zeker waarmee je te maken hebt.


Maar een goede leidraad is dat als je jezelf door een hele waslijst onbegrijpelijke benamingen moet worstelen op het etiket, je beter kiest voor een gezonder alternatief met pure ingrediënten. Want sommige additieven zijn echt niet goed voor ons.

Zin in gezondere snacks?

Als relatiegeschenk

Voor mezelf & familie

×