Krachtige voordelen van gezonde snacks op het werk

Leestijd: 5 min.

Gezonde snackbox op het werk

Snacken is een vast ritueel geworden in ons dagelijks leven. Hoewel het vaak een negatieve connotatie met zich meebrengt, zijn er tal van redenen om (gezonde) snacks in te zetten als middel om gezonder en energieker te leven. Op het werk is dit niet altijd even eenvoudig... Je kent het wel: je hebt honger en enkel toegang tot de klassieke ongezonde koeken, die een uiterst negatieve impact hebben op de algemene gezondheid en productiviteit van medewerkers.

(Gezond) snacken biedt dan ook één van de grootste opportuniteiten om de algemene gezondheid van medewerkers te verhogen. We vertellen je waarom!

Gezonde snacks worden enorm onderschat. ⅔ van de Belgen kampt met een ongezonde levensstijl en maar liefst de helft ervan lijdt aan overgewicht. Dit zijn enorm hoge cijfers, maar deze groep geeft wel duidelijk aan dat ze bereid zouden zijn om hun eetgewoonten aan te passen indien de werkplek hier op zou inspelen.

We snacken alsmaar meer...

Snacken was nooit belangrijker dan nu. De laatste jaren maakt gezond snacken zijn opmars en grijpen vooral millennials, maar ook meer en meer oudere generaties naar powerfoods als tussendoortje.

Zo zegt 73% dat het snackmoment essentieel is om door de drukke dagen heen te komen & 6 op 10 verkiest meerdere kleine maaltijden te eten per dag!

Deze cijfers spreken voor zich. Het is dus een opportuniteit om hier als werkgever op in te spelen. In dit artikel bespreken we drie aspecten waarop gezond snacken een voordeel heeft: de productiviteit, de algemene gezondheid en het belang van het sociale aspect.

Gezond snacken boost de productiviteit

We hadden het in een vorige blogpost over de voordelen die een tussendoortje kan hebben op de prestaties van je medewerkers. Hieruit kwam voort dat er verschillende soorten pauze zijn en dat deze één voor één een positief effect hebben op de mindset, productiviteit... Werknemers zullen zich krachtiger voelen en het sociale aspect rond pauzeren zorgt ervoor dat je team beter gehumeurd zal zijn.

Naast bovenstaande voordelen, zijn er ook immens veel manieren waarop het lichaam ons bedankt als we het voeden met de juiste brandstof.

Gezond snacken verbetert de algemene gezondheid

Er zijn ontelbaar veel voordelen aan gezonde snacks op het werk. Het heeft effecten op het energiepeil en de bloedsuikerspiegel, op de werking van de hersenen en bovendien ook op de mentale gezondheid.

92% van de JustBite klanten geeft aan dat sinds de introductie van onze gezonde snacks, er beduidend minder naar ongezonde koeken wordt gegrepen. Mission succeeded!

Energiepeil en bloedsuikerspiegel

Een ‘sugar high’, waarbij je na het eten van snelle suikers een rush krijgt van energie, is zeker en vast geen fabeltje. Wat de reclamespots over snoep je echter niet vertellen is dat je maximum een half uur genot hebt van deze snack. Erna verschijnt het tegenovergestelde fenomeen: een suikerdip. Dit komt doordat de bloedsuikerspiegel niet in balans is, waardoor stemmingswisselingen en fases van vermoeidheid ontstaan. Gezonde snacks, daarentegen, zorgen ervoor dat je werknemers voldoende nutriënten binnenkrijgen om hen een aantal uren te vullen.

Een bepaalde hoeveelheid suiker / koolhydraten kan, mits aangevuld met voldoende vezels en andere stoffen die nodig zijn voor het goed functioneren van lichaam & geest. Door het opnemen van vezels en vetten (bijvoorbeeld uit noten) heeft het lichaam langer een verzadigd gevoel.

Werking van de hersenen

Het is vanzelfsprekend dat de cognitieve functies van je werknemers best optimaal zijn tijdens de werkuren. Dit kan niet zonder de juiste brandstof. Zorg dus voor de juiste brainfoods die nodig zijn om de hersenen op maximale capaciteit te laten werken. Een juiste keuze is voeding op basis van vitamine B, antioxidanten en proteïne om ervoor te zorgen dat het brein op scherp staat.

Denk hierbij aan producten op basis van bessen, noten, zaden, volwaardige granen…

Gezonde snacks van Wholey Moley

Klassieke en ongezonde koeken hebben net het tegenovergestelde effect en bevatten stoffen die de hersenen letterlijk uitputten.

Pro tip: het is niet voor niets dat chocolade het hulpmiddel is bij een neerslachtig gevoel! Ook deze snack boost de stemming. Kies echter voor donkere, pure chocolade die enerzijds tal van antioxidanten bevat, maar ook fenylethylamine die zorgt voor een vrolijk gevoel en flavanolen die zorgen voor het goed functioneren van de hersenen.

Toegang tot gezonde snacks

Voeding is dus enorm belangrijk. Wat we eten bepaalt hoe we ons de rest van de dag voelen. Zorg er dus als werkgever voor dat je werknemers hun favoriete gezonde snacks binnen handbereik hebben, want naast de vitamines zijn er zoals we hebben opgenoemd nog heel veel voordelen die gezond snacken met zich meebrengt.

Naast de voordelen die gezonde snacks hebben op de werknemer, is er voor jou als werkgever ook een groot pluspunt. Het aanbod van tussendoortjes op het werk wordt als een enorm belangrijke ‘benefit’ gezien op de werkvloer. We delen hierover een aantal interessante cijfers:

  • 73% zegt dat het snackmoment essentieel is om door de drukke dagen heen te komen
  • 6 op 10 mensen verkiest om meerdere kleine maaltijden te eten per dag
  • 8 op 10 millennials gebruikt een snackmoment om tot rust te komen
  • 68% van de volwassenen ziet snacken als een manier om "hun levenskwaliteit" te verhogen
  • 80% van de mensen zoekt bewust naar gezonde snacks

Onderzoek van Mondelēz International

Mooi meegenomen is dat gezonde snacks de medewerkersbetrokkenheid verhogen. Ze lijken héél symbolisch, maar dragen bij tot de bedrijfscultuur en geven een signaal naar de medewerkers dat je om hen geeft.

Het is onze missie om jullie daarbij te helpen. Samen zorgen we voor kwalitatieve pauzes zodat medewerkers met een goed en energiek gevoel opnieuw aan het werk kunnen.

Gezonde snacks zorgen voor een sociaal gebeuren

Leuk moment rond de snackbox

 

We kunnen concluderen dat gezonde snacks niet alleen goed zijn om de productiviteit van je werknemers een boost te geven, maar ook om de algemene gezondheid te bevorderen en het mentaal welzijn te stimuleren. Daarnaast zorgt de snackbox ook voor een sociaal gebeuren. Rondom ontstaan er informele gesprekken, worden ideeën uitgewisseld, worden nieuwe snacks ontdekt… We spreken uit ervaring :-)

Voor ieder wat wils

Bij JustBite zorgen we ervoor dat je op jouw gewenste frequentie een box krijgt vol met lekkere en gezonde snacks. We zorgen bij elke levering voor een minimum aan nieuwe tussendoortjes en houden graag rekening met bepaalde voorkeuren.

Zelf proberen?

Probeer onze snackbox

De box met gezonde snacks voor op het werk 😍

  • Uitgekeken op de traditionele fruitmand?
  • Op zoek naar gezonde snacks voor op het werk?
  • Wil je de gezondheid en productiviteit van je werknemers verhogen?
  • Of ben je gewoon op zoek naar een leuke manier om jezelf als werkgever te onderscheiden?

Ontdek onze gezonde snackboxen

Overzicht gezonde tussendoortjes