14 tips: verhoog het welzijn op het werk!

Sporten & welzijn op het werk: team medewerkers

Talent vinden en houden is een moeilijk uitdaging voor veel bedrijven. In verschillende sectoren heerst “the war for talent”. Juist met die reden willen we bedrijven aanmoedigen om dat extraatje te doen voor hun werknemers op het vlak van gezondheid en beweging.

We geven je tal van tips en initiatieven die je als bedrijf kan ondernemen om het welzijn te verhogen. Wat krijg je in ruil? Gelukkige, productieve, gezondere werknemers die het bedrijf minder geld kosten. Even verder lezen dus.

Voeding en gezondheid op het werk

#1 Voorzie de medewerkers van gezonde tussendoortjes

Gezond snacken heeft tal van voordelen; het houdt het metabolisme op gang waardoor het lichaam de hele dag door beschikt over voldoende energie. Hierdoor zijn mentale dipjes en hongerpieken verleden tijd.

Stap dus af van ongezonde snacks en frisdranken zonder nutritionele waarde; ze verstoren het metabolisme, zijn slecht voor o.a. het hart, bloedvaten en cholesterol en ze geven snel terug een hongergevoel. Op langere termijn zijn ze nefast voor de gezond van de medewerkers. 

#2 Huur een gezonde kok voor op het werk

Huur een kok in die op regelmatige basis een gezond en eenvoudig middagmaal klaar maakt. Zo leren de medewerkers wat gezond eten betekent en geraken ze niet verleid door broodjes, hamburgers of andere ongezonde maaltijden.

Naast de hoofdmaaltijden kunnen de medewerkers ook voorzien worden van een gezonde smoothie op basis van fruit en haver. Duizenden combinaties zijn mogelijk.

#3 Leer de medewerkers over gezonde voeding

Velen weten onvoldoende over gezonde voeding, dat is algemeen geweten. Voorzie de medewerkers daarom van eenvoudig te lezen en behapbare literatuur. Het is heus niet moeilijk, maar het vraagt wel wat beperkte kennis om mee aan de slag te gaan. Enkele ideeën:

 • Hang infographics rond in het kantoor
 • Motiveer de medewerkers om voldoende water te drinken bv. door het geven van gratis hervulbare waterflessen
 • Voorzie makkelijke en gezonde recepten voor thuis of op het werk
 • Stuur een wekelijkse nieuwsbrief rond over gezonde voeding
 • ...

#4 Introduceer standing & active desks

Te lang neerzitten is nefast voor de bloeddoorstroming en dus ook voor de hersenactiviteit. Overweeg om standing desks te introduceren waarbij al rechtstaand gewerkt kan worden. Wil je graag een stapje verder gaan dan zijn er ook de active desks; dit zijn standing desk gecombineerd met een loopband waar je op op zeer traag tempo op kan stappen. Hierop zijn tal van alternatieven te vinden die je helpen om al werkend te beweging.

#5 Help medewerkers om te stoppen met roken

No comments required :-) ?

#6 Stimuleer handhygiëne

Handen op regelmatige basis wassen is één van de beste preventies om het verspreiden van microben op het werk tegen te gaan. Stimuleer dus de medewerkers om hun handen op regelmatige basis te wassen of gebruik ontsmettende lotions. Dit laatste kan je op verschillende plaatsen op kantoor rondhangen. Handen ontsmetten is dan zo gebeurd!

Sport en beweging op het werk

#7 Sluit het werk aan bij een sportclub of fitness

Overtuig je medewerkers om te sporten door een deel van hun lidgeld bij de sportclub of fitness terug te betalen. Neem als voorbeeld de lokale fitness dicht in het buurt van het kantoor. Dit laat de medewerkers toe om even te ontspannen tijdens een gezonde workout!

#8 Introduceer yoga op het werk

Wij zijn bij JustBite enorme voorstander van yoga. Het helpt het lichaam tot rust komen, vergroot de flexibiliteit, verbetert de focus... en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Organiseer dus een yoga les op het werk, bijvoorbeeld tijdens de middagpauze.

#9 Wandel-vergaderingen

Wanneer de vergadering het toelaat, kies eens om deze buiten te laten doorgaan ipv. in een vergaderruimte. Door buiten te zijn neemt het lichaam de nodige zuurstof op, is het in beweging en kan het de creativiteit de vrije loop laten. Dit is echt een aanrader om te proberen. Voeg “Buiten” gerust toe tussen de de vergaderzalen in de agenda’s.

#10 Organiseer een sport-squad

Zoek eens rond in het bedrijf naar enthousiastelingen die zin hebben om op de middag sportactiviteiten te organiseren: bijvoorbeeld door een 5 of 10 km te gaan lopen. Het is hun taak om de anderen te motiveren om mee te doen. Koppel hier gerust een incentive vast om de groep sporters zo groot als mogelijk te maken.

#11 Voorzie een fitnessruimte op het werk

Voorzie een fitnessruimte op het werk met verschillende toestellen: loopband, fiets, trampolines, roeimachine... maar ook met losse gewichten, matjes, stretch bands kom je al een hele eind ver. Voorzie een reeks oefeningen voor degene die niet direct weten hoe ze van start moeten.

#12 Stimuleer het gebruik van de trap

Tracht de medewerkers te stimuleren om de trap te nemen. Enkele ideeën:

 • Gebruik leuke posters om aan te geven hoeveel calorieën ze verbranden door de trap te nemen
 • Maak van de trap een leuke omgeving. Denk aan kunst, kleuren, muziek,... Niemand loopt graag in donkere, koude gangen
 • Begeleid de medewerkers / bezoekers naar de trap door voetstappen of lijnen te plakken van de deur naar de trap
 • ...

#13 Motiveer het gebruik van de fiets

Motiveer (en centiveer) de mensen om met de fiets naar het werk te komen. Het is goed voor de gezondheid en de natuur!

#14 Beloon de medewerkers met massages

Goede medewerkers verdienen een extraatje! Beloon ze van tijd tot tijd met een massage op verplaatsing of gewoon op kantoor. Of verwen elke medewerker op regelmatige basis met een gratis 15 minuten massage.

Zo, we hopen je te hebben voorzien met een reeks ideeën die je vandaag nog op de werkvloer kan introduceren. Blijf vooral ook polsen bij de medewerkers wat werkt en wat niet door middel van bevragingen. Véél succes!

Welke initiatieven doen jullie reeds op kantoor?

De box met gezonde snacks voor op het werk 😍

 • Uitgekeken op de traditionele fruitmand?
 • Op zoek naar gezonde snacks voor op het werk?
 • Wil je de gezondheid en productiviteit van je werknemers verhogen?
 • Of ben je gewoon op zoek naar een leuke manier om jezelf als werkgever te onderscheiden?

Probeer onze gezonde snackbox

Overzicht gezonde tussendoortjes